Widén Gårdens produkter och odlingar är resultatet av många års engagemang, studier och
tro på att göra det omöjliga möjligt. Vi ville som pionjärer inom havtorn- aroniaodlingar i N Bohuslän bidra till både ökad kunskap och fler hälsosamma produkter.

Visionen var att ge vidare av gammal kunskap och tillsammans med ny forskning bidra till både bättre hälsa och mera antioxidanter i maten.
Tänk er vajande havtornsträd som nästan ser ut som olivträd, bli vår del av världens alternativ till vinodlingar. Det är fullt möjligt!

Det började med att vi, två systrar började fundera på hur vi kunde utveckla det examensarbete som Annette hade gjort när hon bodde och studerade i Östersund. Hennes examensarbete inom ekoteknik "Bruka, Bevara, Bredda" innehöll flera spännande idéer, bland annat att odla havtorn.
Då jag, Paula drev ett företag inom rehabilitering med fokus på hälsa och sysselsättning passade våra idéer riktigt bra ihop. Min familj har genom åren alltid odlat egna grönsaker, frukt och bär vilket gjorde att steget till att se möjligheterna inte låg långt borta. Vårt lilla torp med möjlighet att arrendera ytterligare mark för odling skulle givetvis användas. Sagt och gjort, här började hela resan från några buskar till flera hundra!

Så, 1998 satte vi ihop vår projektidé. Med detta vann vi första pris som bästa landsbygdsutvecklingsidé inom LEADER II år 1999.
Det stimulerade naturligtvis till att arbeta vidare med målet högt i sikte.

Vi importerade de första buskarna, som spreds till intresserade runt om i vårt område
Flera spännande projekt startades upp med odlare som ville satsa och utveckla sina egna idéer tillsammans med Länsstyrelsen och Hushållningssällskapet.
Vår egen odling, nu totalt ca 1000 buskar, började ge sina första bär redan i början av 2000 talet.

 Stort intresse från media, såsom medverkan i flera TV-program med kända kockar som tex i TV4 Mitt Kök med Tommy Myllimäki och Jens Dolk. TV8, Havets Mat från Grebbestad med Tom Sjöstedt som besökte våra odlingar och som lagade mat tillsammans med Alexandra Pascalidou, där våra färska havtorn ingick i menyn.

Vi producerade allt från sylter, marmelader, geléer, safter och råsafter med egen tillverkning under namnet Widéum Garden under flera år. Detta utvecklades så småningom till Nordic Crown, då även med andra nyttiga bär såsom blåbär, lingon, svarta vinbär och nypon. Tillverkningen av dessa produkter sker från 2012, i Torsby i Värmland. Vår egen odling Widén Gården fortsätter med produktion av främst bär och råsaft som säljs i vår lilla gårdsbutik på Västerby, Tanumshede.