Om oss

VÄLKOMMEN TILL OSS!

VÅR LILLA GÅRDSBUTIK ÄR FYLLD MED NÄRPRODUCERAT, EKOLOGISKT,  NYTTIGT & GOTT!

Våra egna havtorns-, aroniabär, råsafter, sylter & marmelader mm.

Närproducerat som ägg, honung, rapsolja, mjöl, kaffe mm. Allt i mån av tillgång & säsong. Ring gärna för beställning eller frågor.

Under säsong kan det finnas potatis, grönsaker, rabarber mm.

Konst som egna akvareller, kort, hantverk, tvålar och fårskinnsfällar.

För bokning av grupper, välkommen att höra av dig.

Självklart finns smakprover om du vill ha.

DU HITTAR OSS LÄTT PÅ VÄSTERBY, Klåvavägen 11, Tanumshede.

LITE OM OSS

Vi är en familj som alltid brunnit för ekologiskt & grönt. Mestadels äter vi våra egenodlade grönsaker, potatis och ägg, som vi har för husbehov. Vi odlar mycket på vårt lilla torp som ligger någon mil norr om Tanumshede. Det är ett gammalt familjeställe som funnits i generationer i familjen. En del odlingar har vi även i vår trädgårdsodling på Västerby, liksom lite höns som får göra nytta i vår havtornshage där.

Att odla havtorn kommersiellt började vi med runt 2000. Då hade vi redan drivit handel med egna butiker med eget hantverk, delikatesser och närproducerat under många år. Hantverksbutik på bryggan i Grebbestad hade vi i många år. Därefter Strömstad och Nordby där vår dotter fortsatt driver butik inom inredning mm.

Det började med kursverksamhet för att få igång intresset bland både andra odlare och hos konsumenter. I stort sett var det nästan ingen som kände till varken havtorn eller aroniabär och dess egenskaper.

Vi utvecklade produkter under varumärket Nordic Crown, för att lyfta fram det bästa vi har i våra nordiska länder. Ekologiska råsafter på bär, tillgängligt,  till så bra priser som möjligt. Som en liten vitaminkick! Även goda sylter & marmelader för att göra smakerna kända, öka användningsområdet och intresset.

Paul har hantverk och odling som sitt stora intresse. Fröer av alla de slag skall testas, som alla sorters betor och morötter, men även vitlök och pumpa är några av  favoriterna. Potatis testas bla i gräsklippet som det blir en hel del av runt havtornsodlingen. Dessutom är han en baddare på att baka matbröd! Han har också arbetat som stugvärd åt STF, på Vindelfjällen under många år, på senare år även tillsammans med Paula.

Paula brinner för naturen, hantverk, äkta råvara, nyttig mat och goda smaker. Som produktutvecklare, säljare och kursledare har hon utfört många spännande uppdrag i samarbete med andra och i egen regi. Inom hantverk har hon tillverkat allt från vävda mattor till målade produkter med äggoljetempera och i akvarell.

De tre vuxna döttrarna verkar ha fått med sig intresse för både natur, odling och kreativa lösningar// Vänliga hälsningar Paula & Paul

Bakgrund

Widén Gårdens produkter och odlingar är resultatet av många års engagemang, studier och
tro på att göra det omöjliga möjligt. Vi ville som pionjärer inom havtorn- aroniaodlingar i N Bohuslän bidra till både ökad kunskap och fler hälsosamma produkter.

Visionen var att ge vidare av gammal kunskap och tillsammans med ny forskning bidra till både bättre hälsa och mera antioxidanter i maten.
Tänk er vajande havtornsträd som nästan ser ut som olivträd, bli vår del av världens alternativ till vinodlingar. Det är fullt möjligt!

Det började med att vi, två systrar började fundera på hur vi kunde utveckla det examensarbete som Annette hade gjort när hon bodde och studerade i Östersund. Hennes examensarbete inom ekoteknik ”Bruka, Bevara, Bredda” innehöll flera spännande idéer, bland annat att odla havtorn.
Då jag, Paula drev ett företag inom rehabilitering med fokus på hälsa och sysselsättning passade våra idéer riktigt bra ihop. Min familj har genom åren alltid odlat egna grönsaker, frukt och bär vilket gjorde att steget till att se möjligheterna inte låg långt borta. Vårt lilla torp med möjlighet att arrendera ytterligare mark för odling skulle givetvis användas. Sagt och gjort, här började hela resan från några buskar till flera hundra!

Så, 1998 satte vi ihop vår projektidé. Med detta vann vi första pris som bästa landsbygdsutvecklingsidé inom LEADER II år 1999.
Det stimulerade naturligtvis till att arbeta vidare med målet högt i sikte.

Vi importerade de första buskarna, som spreds till intresserade runt om i vårt område
Flera spännande projekt startades upp med odlare som ville satsa och utveckla sina egna idéer tillsammans med Länsstyrelsen och Hushållningssällskapet.
Vår egen odling, nu totalt ca 1000 buskar, började ge sina första bär redan i början av 2000 talet.

Stort intresse från media, såsom medverkan i flera TV-program med kända kockar som tex i TV4 Mitt Kök med Tommy Myllimäki och Jens Dolk. TV8, Havets Mat från Grebbestad med Tom Sjöstedt som besökte våra odlingar och som lagade mat tillsammans med Alexandra Pascalidou, där våra färska havtorn ingick i menyn.

Vi producerade allt från sylter, marmelader, geléer, safter och råsafter med egen tillverkning under namnet Widéum Garden under flera år. Detta utvecklades så småningom till Nordic Crown, då även med andra nyttiga bär såsom blåbär, lingon, svarta vinbär och nypon. Tillverkningen av dessa produkter sker från 2012, i Torsby i Värmland. Vår egen odling Widén Gården fortsätter med produktion av främst bär och råsaft som säljs i vår lilla gårdsbutik på Västerby, Tanumshede.